dissabte, 24 de setembre del 2011

Mar i Cel - Àngel Guimerà (Activitats finals del llibre)

Abans de llegir la lectura, com observaràs Mar i cel és fa referència tant els pirates com els corsaris. Aquí deixo algunes semblances i algunes diferències:


-Un pirata és una persona que dirigeix la tripulació (o que en forma part) d'una embarcació que es dedica a robar i capturar altres embarcacions.
-Un corsari és una persona que es dedicava a cercar, assaltar i destruir naus pirates i/o enemigues.

Una diferència d'un pirata a un corsari és que només tenien l'objectiu del lucre personal, volien aconseguir grans botins després de la captura de vaixells i venda de tot allò de valor capturat.
Els pirates no depenien de ningú, ni tenien que rendir comptes a ningú. Però tampoc tenien la protecció de cap país i eren perseguits per tots. En canvi, els corsaris eren un grup que tenien el permís de ''Palés de Cors" i podia practicar la pirateria contra vaixells, rebent a canvi una part del botí.

També fa referència als moriscos, he trobat informació que explica qui eren, creences, l'expulsió...


Els moriscos eren el conjunt d'habitants d'origen musulmà o/i de creences islàmiques.
Els moriscos vivien majoritàriament en localitats diferenciades i es dedicaven a l'agricultura. Tot i que formalment cristianitzats, els pobles moriscos mantenien molts senyals identitaris propis (llengua, costums, vestits, etc.) 
La monarquia espanyola va decidir expulsar els moriscos perquè els seus principals instigadors van argumentar la real o suposada col·laboració dels moriscos amb el cors islàmic i amb el mateix Imperi Otomà, el principal enemic de la monarquia hispànica al Mediterrani.

Els moriscos van ser embarcats al port, alguns dels moriscos d'aquest regne, però, van ser conduïts directament a la frontera francesa. Altres, van ser abandonats i van ser saquejats per tribus locals.
En la segona fase de l'expulsió, els moriscos dels altres regnes van ser enviats inicialment als ports de la Provença, on consta que alguns van ser robats per mariners provençals. Molts, però, van obtenir finalment una bona acollida.










Àngel Guimerà