dimecres, 14 de març del 2012

Charles Pierre Baudelaire


Charles Pierre Baudelaire



Charles Baudelaire va néixer a París el 9 d'Abril de 1821 i va morir a la mateixa ciutat, París, a l'edat de 46 anys el 31 d'agost de 1867. 
Nomenat poeta maleït per la seva vida lliurada als excessos, i a la contemplació de la bellesa que va ser una arpa desolladora dels valors burgesos.
Barbey d'Aurevilly, periodista i escriptor francès, va dir d'ell que va ser el "Dante d'una època decadent". 

Va ser el poeta de major impacte en el simbolisme francès. Les influències més importants sobre ell van ser Théophile Gautier, Joseph de Maistre (de qui va dir que li havia ensenyat a pensar) i, en particular, Edgar Allan Poe, a qui va traduir extensament.

Les obres de Charles Baudelaire varen ser:

El 1845 començà a publicar poemes en revistes , tot seguit (La Fanfarlo, 1847), i, a partir del 1848, una llarga sèrie de traduccions d'Edgar Allan Poe.

El 1857 aparegué la primera edició de l'únic recull poètic de Charles Baudelaire, Les fleurs du mal, l'obra més significativa de l'autor. El poeta es llança a la recerca d'una veritat fosca i desconeguda a la qual arriba per una mescla dels sentits, d'una embriaguesa de l'esperit que permet percebre la presència de l'absolut.


El 1861 sortí la segona edició de poemes, precedida de poc pel primer llibre de prosa, Les paradis artificiels (assaig sobre les drogues en tant que estimulants de la imaginació), i seguida per la publicació, en revistes o diaris, dels primers "poemes en prosa" que havien de compondre Le Spleen de Paris (llibre pòstum). 

Baudelaire va ser per alguns la crítica i síntesi del Romanticisme, per a altres el precursor del Simbolisme, i tal vegada hagi estat ambdues coses alhora. També ésconsiderat el pare espiritual del decadentisme que aspira a épater la bourgeoisie(escandalitzar la burgesia). Els crítics coincideixen en assenyalar que formalment va obrir el camí de la poesia moderna.