dimarts, 17 d’abril del 2012

Els motius d'Antígona

- Tant a la tragèdia de Sòfocles com a la d'Espriu la protagonista morirà per no voler acceptar les lleis imposades pel rei Creont. Quins creus que són els motius d'Antígona per no obeir les ordres de Creont? Es pot salvar Anígona com li demana Eumolp en el segon acte?Tant si la resposta és afirmativa com si és negativa, argumenta-la.


Els motius d'Antígona per no obeir les ordres de Creont són que, vol enterrar a un dels seus germans, a Etèocles com es mereix, ja que aquest no havia rebut els rituals funeraris com l’altre germà Polínices.


Antígona es pot salvar perquè renuncia fugir malgrat el prec d'Eumolp, que li demana que se salvi quan es descoberta pels guàrdies.

dimarts, 10 d’abril del 2012

Antígona - Salvador Espriu

Arbre genealògic de la família dl rei d'Èdip de les tragèdies gregues




Breu argument d'Antígona:

Laios, Rei de Tebes, del llinatge de Cadmos, es casa amb Iocasta, germana de Creont Rei de Corint. El matrimoni és estèril. Laios volia tenir fills. Apol.lo, per mitjà dels endevins de l'Oracle, li fa saber que no vol que tingui fills. Laios, rei de Tebes, té un fill, Edip.
Laios creu poder escapolir-se del càstig d'Apol.lo i abandona a l' Edip en el bosc. però, sobreviu. Un dia es troba amb el pare desconegut, Laios, i el mata. Edip es converteix en heroi nacional a Tebes per haver mort l'Esfinx que feia mal al poble. Creont, rei de Corint, li diu que es casi a Iocasta ignorant que aquesta és la seva mare.

Edip té 4 fills amb Iocasta: Dues noies - Antígona i Ismene -, i dos nois - Estèocles i Polinices-.
Mort el pare, els dos germans governen Tebes, un any un, l'altre any l'altre es disputen el poder. Polinices es desposeït dels seus drets i es dirigeix fugitiu a Argos on es casa amb la filla d'Adrast el senyor de la vila. Des d'allí planeja la seva venjança contra el seu germà Estèocles. Amb els soldats d'Argos va contra Tebes, a les portes de la ciutat de Tebes, mata el seu germà Estèocles i el seu germà el mata també a ell. 

Morts els dos germans sense descendència Creont esdevé nou rei.

Creont fa una llei que mana honorat com hereoi tebà a Estèocles i prohibeix honors i enterrament per a Polinices, una manera de condemnar-lo eternament. Qui desobeeixi aquests decret de Creont i enterri el cos de Polinices, serà condemnat a mort per la llei. 



Antígona, germana de tots dos desobeeix la llei de Creont i enterra a Polinices. Tirèsias, l'endeví de l'oracle, intenta salvar-la amb els seus arguments, però no ho pot evitar: La Llei de Creont no escolta raons. La Llei de Creont condemna a Antígona.